Anna Maria van Schurmanhofje opgeknapt met tegeltableau.

 

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen gaat komend weekend het opgeknapte Anna Maria van Schurmanhofje heropenen. Het hofje was de laatste jaren verwaarloosd geraakt.

In het Museumkwartier tussen de Keukenstraat en de Magdalenastraat ligt het geheel vernieuwde hofje. Het plaatsje is informeel omgedoopt tot het ‘Anna Maria van Schurmanhofje’.

De bestrating is geheel vernieuwd, de muren opnieuw gestuct, de verlichting is verbeterd, er zijn plantenbakken gemetseld waarin nieuw groen is geplaatst en er zijn drie kunstuitingen aangebracht die met Van Schurman te maken hebben.

Eerste vrouw

Van Schurman (1607–1678) was de eerste vrouw in Nederland die aan een universiteit studeerde. Zij volgde vanaf 1636 zittend achter een gordijn hoorcolleges aan de zojuist geopende Utrechtse universiteit, onzichtbaar voor de mannelijke studenten.

In de doorgang van het hofje bij de Magdalenastraat is er een tegeltableau gekomen met afbeeldingen die verwijzen naar deze vrouw, waaronder een zelfportret. In het open gedeelte is er muurschildering gekomen met een gedicht van haar hand. Een derde kunstuiting moet nog gepresenteerd worden.

Het hofje, dat door buurtbewoners wordt gebruikt als een achterom, maakt deel uit van wandelroutes zoals de VVV-route ‘Hofjes en Kameren’. Bewoners hadden het initiatief genomen voor het opknappen van het gebiedje.

https://www.duic.nl/algemeen/anna-maria-van-schurmanhofje-opgeknapt-en-heropend-door-burgemeester-utrecht/?utm_source=mail&utm_campaign=new&utm_medium=mailchimp&mc_cid=372068cc8b&mc_eid=d45bc03b60